Hodowcy dzielą karpie koi na dwie podstawowe grupy, a mianowicie na ryby matowe oraz o metalicznym połysku.Nie ma takiej ryby na świecie która występowałaby w tylu różnych barwach oraz wzorach.To właśnie mówi o jego wyjątkowości.
Nazewnictwo , podstawowa klasyfikacja karpi koi :
kohaku– najpopularniejsza odmiana ,kolorem podstawowym ryby jest śnieżna biel,drugim kolorem są czerwone plamy układające się w różne wzory.
showa sanshoku – czerwony i biały wzór na czarnym tle.
taisho sanke – plamy czerwone i czarne na biały tle.Wygląda jak kohaku ,mając dodatkowo czarne plamy.
utsuri – podstawowym kolorem jest czerń z dodatkiem białego wzoru lub żółtego(rzadkość).
ogon – jednobarwny koi o metalicznym połysku ,żółty ,pomarańczowy lub biały.
tancho – ma czerwoną plamę na głowie (plama na głowie powinna być gruba i mieć wyrazistą barwę)
ginrin , doitsu – są określeniami rodzajów ułożenia łusek jakie są spotykane u każdej odmiany koi.