Hodowla koi

Karp koi (Nishikigoi) jest wytrzymałą, zimnolubną rybą, korzystne jest jednak utrzymywanie temperatury wody w przedziale 15-25°C. Długie, niskie temperatury zimą wpływają niekorzystnie na ryby tego gatunku. Cechą charakterystyczną tych ryb jest to, że łatwo się oswajają, poznają swojego opiekuna i chętnie do niego podpływają. Oswojone osobniki można głaskać, co daje właścicielowi wiele radości. Karpie koi swoimi jaskrawymi kolorami wabią drapieżniki (czaple, koty, lisy, borsuki), które są zdolne do opróżnienia stawu z ryb. Może okazać się konieczne umieszczenie sieci lub drutów nad powierzchnią wody. Dorosłe koi dorastają do długości 50-90 cm. Nishikigoi tarło odbywają na przełomie kwietnia/maja (osobniki co najmniej 3-4 letnie), gdy temperatura wody wzrośnie do 18°C. Młode wylęgają się po tygodniu. Karpie koi są długowieczne i dożywają nawet do 100 lat.