Historia koi

Około 160 lat temu w Japonii w regionie Nigata zaczęto hodowlę koi. Hodowano tam zwykłe karpie ,wśród narybku karpia pojawiały się jednak barwne "mutanty".Dzięki krzyżowaniu tych ryb powstały karpie o urozmaiconych wzorach.Staranna selekcja doprowadziła do powstania bajecznie kolorowych ryb ,które niekiedy osiągają na rynku zawrotne ceny.Świat zewnętrzny, dowiaduje się o karpiu w 1914 roku, kiedy Niigata koi zostały wystawione na wystawie w Tokio. W tym momencie, zainteresowanie koi bardzo wzrosło w całej Japonii. Karpie koi są wysyłane po całym świecie w plastikowych torbach z tlenem co jest szybkie i bezpieczne dla ryb. Czynniki te umożliwiły koi być wysłane na całym świecie z niską śmiertelnością. Koi są obecnie powszechnie sprzedawane w większości sklepów zoologicznych, wyższej jakości ryby dostępne są od specjalistycznych dealerów. Obecnie zarejestrowanych jest ponad sto różnych odmian.Corocznie w Japonii oraz na świecie odbywają się wystawy oraz zawody w których promuje się najpiękniejsze okazy.